Skala Berga - jak czytać wynik i ocenić ryzyko upadku?

Grzegorz Kubiak 30 sierpnia 2026
Tabela przedstawia ruchy kończyn i ich opis, tworząc skalę berga dla oceny zakresu ruchu.

Spis treści

Skala Berga to praktyczne narzędzie do oceny równowagi i ryzyka upadku, szczególnie u osób starszych oraz pacjentów neurologicznych. W rehabilitacji ma wartość wtedy, gdy nie jest tylko liczbą w dokumentacji, ale realnie pomaga zdecydować, co jest problemem: transfery, stanie, sięganie, obrót tułowia czy kontrola postawy. Poniżej wyjaśniam, jak przebiega badanie, jak czytać wynik i kiedy trzeba dołożyć inne testy albo konkretne ćwiczenia.

Najważniejsze fakty o teście równowagi

  • Test obejmuje 14 zadań, a każde z nich ocenia się w skali 0-4 punktów, więc maksymalny wynik to 56.
  • Badanie trwa zwykle 15-20 minut i służy do oceny równowagi funkcjonalnej, a nie do „zaliczenia” albo „oblania” pacjenta.
  • Wynik poniżej 45 punktów najczęściej sygnalizuje podwyższone ryzyko upadku, ale próg trzeba czytać w kontekście pacjenta.
  • Skala najlepiej sprawdza się u osób starszych i pacjentów z zaburzeniami neurologicznymi, zwłaszcza gdy problem dotyczy stania, transferów i prostych zmian pozycji.
  • Sam wynik nie mówi, dlaczego równowaga jest słaba, dlatego często łączy się go z TUG, oceną chodu, siły i wywiadu o upadkach.

Co mierzy ten test i kiedy ma największy sens

To narzędzie ocenia funkcjonalną równowagę, czyli to, jak pacjent radzi sobie w prostych, ale klinicznie ważnych sytuacjach: przy wstawaniu, siadaniu, staniu bez podparcia, sięganiu, obracaniu się i zmianach ustawienia ciała. W praktyce oznacza to, że test dobrze pokazuje, czy ktoś ma zapas bezpieczeństwa w codziennym ruchu, a nie tylko czy potrafi „stać prosto” przez kilka sekund.

Najczęściej wykorzystuję go u osób starszych, po udarze, z chorobą Parkinsona, stwardnieniem rozsianym, zaburzeniami przedsionkowymi albo po urazach i amputacjach. Dla takich pacjentów szczególnie ważne jest to, że jedna liczba może uporządkować obraz kliniczny i pomóc zdecydować, czy potrzebna jest tylko profilaktyka, czy już bardziej intensywna rehabilitacja.

  • Dobry kandydat do badania to osoba, która chodzi samodzielnie lub z niewielką pomocą, ale ma wahania równowagi, lęk przed upadkiem albo epizody potknięć.
  • Mniej użyteczny wynik pojawia się wtedy, gdy pacjent ma bardzo wysoką sprawność albo przeciwnie, jest zbyt ograniczony, by wykonać większość zadań.
  • Największa wartość kliniczna pojawia się wtedy, gdy wynik łączymy z historią upadków, oceną chodu i obserwacją transferów.

Właśnie dlatego test nie jest celem samym w sobie. To punkt wyjścia do decyzji, jak bezpiecznie poprowadzić diagnostykę i rehabilitację.

Jak przebiega badanie krok po kroku

Jak podaje Cleveland Clinic, badanie zwykle trwa 15-20 minut i obejmuje 14 zadań. Pacjent wykonuje je pod okiem terapeuty, a każde zadanie jest oceniane osobno w skali od 0 do 4 punktów. Wyniki sumuje się na końcu, więc nie ma jednego „zaliczonego” ćwiczenia, które przesądza o wszystkim.

  1. Najpierw sprawdzam, czy pacjent może wykonać próbę bezpiecznie i czy nie ma przeciwwskazań tego dnia: silnych zawrotów głowy, świeżego bólu, skrajnego zmęczenia albo dużej niestabilności.
  2. Następnie proszę o wykonanie kolejnych czynności, od prostszych do trudniejszych, takich jak wstawanie z krzesła, stanie bez podparcia, siadanie czy sięganie po przedmiot.
  3. W dalszej części pojawiają się zadania bardziej wymagające, na przykład obrót, patrzenie za siebie, ustawienie stóp w węższej bazie podporu albo stanie na jednej nodze.
  4. Na końcu sumuję punkty i odnoszę je do obrazu funkcjonalnego pacjenta, a nie tylko do tabeli.

Shirley Ryan AbilityLab podaje, że w samej konstrukcji skali każde zadanie ma ocenę od 0 do 4, a maksymalny wynik wynosi 56. To ważne, bo niska liczba punktów nie zawsze oznacza ten sam poziom problemu: czasem pacjent traci punkty głównie na transferach, a czasem na zadaniach wymagających większej kontroli tułowia i reakcji równoważnych.

Zadanie Co najczęściej obserwuję
Wstawanie i siadanie Siłę kończyn dolnych, kontrolę tułowia i bezpieczny transfer masy ciała
Stanie bez podparcia Stabilność statyczną i tolerancję na utrzymanie pozycji
Sięganie i pochylanie Przenoszenie środka ciężkości bez utraty kontroli
Obrót i patrzenie za siebie Reakcje posturalne oraz kontrolę rotacji tułowia
Stanie na jednej nodze lub w węższej bazie Rezerwę równoważną i bezpieczeństwo przy bardziej wymagających czynnościach

W praktyce dobrze przeprowadzony test nie powinien być improwizacją. Bezpieczeństwo, asekuracja i spokojne tempo mają większe znaczenie niż „ładne” wykonanie wszystkich 14 punktów za wszelką cenę. Z takiego wyniku da się potem wyciągnąć sensowne wnioski o ryzyku upadku i o tym, od czego zacząć terapię.

Jak czytać wynik bez nadinterpretacji

Najbardziej znany próg to mniej niż 45 punktów, bo taki wynik zwykle oznacza większe ryzyko upadku. Trzeba jednak od razu dodać jedno zastrzeżenie: próg nie jest uniwersalny dla każdego pacjenta i każdej sytuacji klinicznej. Inaczej interpretuję wynik u samodzielnie chodzącej osoby po 80. roku życia, a inaczej u pacjenta po świeżym udarze czy u osoby z przewlekłą chorobą neurologiczną.

Wynik Jak zwykle go odczytuję Co warto zapamiętać
56 pkt Pełna funkcjonalna równowaga w ramach tej skali To nie gwarancja braku upadków, tylko bardzo dobry wynik w obrębie testu
<45 pkt Podwyższone ryzyko upadku To najczęściej używany próg przesiewowy u starszych osób
<42 lub <51 pkt W niektórych grupach może lepiej wskazywać ryzyko Zależy od historii upadków, środowiska i sprawności wyjściowej
≤40 pkt Bardzo wyraźny sygnał kliniczny Warto wtedy szerzej ocenić chód, siłę, wzrok, leki i bezpieczeństwo otoczenia

W danych referencyjnych dla starszych osób mieszkających samodzielnie wyniki są zwykle wysokie, często w okolicy 50-55 punktów. Dlatego wynik 53 u sprawnej osoby starszej może być całkiem dobry, a ten sam rezultat u pacjenta po upadkach i po udarze nadal wymaga czujności klinicznej. Nie chodzi o samą liczbę, tylko o jej znaczenie w konkretnym przypadku.

Przeczytaj również: Buty na haluksy: Jak wybrać komfortowe i stylowe obuwie?

Kiedy poprawa jest naprawdę zauważalna

Przy kontroli terapii nie wystarczy różnica jednego punktu, bo część zmian mieści się w zwykłej zmienności badania. W starszych osobach minimalna różnica potrzebna do uznania poprawy za prawdopodobnie rzeczywistą zależy od wyniku wyjściowego.

Wynik początkowy Orientacyjna zmiana, która zwykle ma znaczenie
0-24 pkt Około 4,6 punktu
25-34 pkt Około 6,3 punktu
35-44 pkt Około 4,9 punktu
45-56 pkt Około 3-4 punkty

To ważne w rehabilitacji, bo pokazuje, że pacjent nie musi „skoczyć” o kilkanaście punktów, żeby terapia była skuteczna. Czasem realna i cenna poprawa jest niewielka, ale wystarcza, by zmniejszyć liczbę potknięć albo poprawić pewność w transferach. Następny krok to sprawdzenie, gdzie ten test bywa za mało czuły i kiedy trzeba sięgnąć po dodatkową ocenę.

Dlaczego warto łączyć go z innymi testami

To dobry test przesiewowy, ale nie wyjaśnia wszystkiego. Cleveland Clinic zwraca uwagę, że nie służy do oceny nieprawidłowości chodu, a w praktyce fizjoterapeutycznej problem właśnie tam często bywa najbardziej widoczny. Dlatego nie traktuję go jak jedynego kryterium decyzji.

Test Co dopowiada do wyniku Kiedy szczególnie pomaga
Berg Równowaga funkcjonalna, transfery, stanie, sięganie Gdy trzeba ocenić ryzyko upadku i podstawowy poziom kontroli postawy
TUG Wstawanie, obrót, chód i tempo funkcjonalne Gdy problemem są zwroty, mobilność i sprawność w codziennym poruszaniu się
Mini-BESTest Dynamiczna i reaktywna kontrola równowagi Gdy pacjent jest dość sprawny, a chcesz wykryć subtelniejsze deficyty
Ocena chodu Długość kroku, symetria, tempo i zmienność Gdy wynik na skali nie tłumaczy potknięć, lęku lub niestabilności podczas chodzenia

Tu wychodzi najważniejsze ograniczenie skali: u bardziej sprawnych osób może pojawić się efekt sufitu, czyli wynik bliski maksimum mimo realnych problemów w trudniejszych sytuacjach. Wtedy sama skala nie wystarczy i trzeba dobrać bardziej wymagające narzędzie. Dla mnie to zawsze sygnał, że pacjent potrzebuje bardziej precyzyjnej diagnostyki, a nie tylko jednego „ogólnego” wyniku.

Jak wynik przekładam na rehabilitację i profilaktykę upadków

Największy sens tego badania zaczyna się wtedy, gdy wynik natychmiast zamieniam w plan terapii. Jeśli ktoś traci punkty przy wstawaniu z krzesła, nie ma sensu od razu rzucać go na trudne zadania w niestabilnym środowisku. Zaczynam od tego, co najbardziej ogranicza codzienne funkcjonowanie.

Problem widoczny w teście Co zwykle robię w terapii Po co to robię
Trudność przy wstawaniu i siadaniu Ćwiczenia transferów, wzmacnianie kończyn dolnych, kontrolowane powtórzenia sit-to-stand Żeby poprawić bezpieczeństwo przy najczęstszych codziennych ruchach
Osłabiona stabilność w staniu Trening posturalny, praca nad ustawieniem stóp, stopniowane wydłużanie czasu stania Żeby zwiększyć tolerancję na pozycję stojącą bez chwytania się podpory
Problemy przy sięganiu i pochylaniu Ćwiczenia przenoszenia ciężaru ciała, sięganie w różnych kierunkach, bezpieczne schylanie Żeby zmniejszyć ryzyko utraty równowagi przy codziennych czynnościach
Gorsze obroty i zmiany kierunku Trening obracania się krokami, kontrola rotacji tułowia, ćwiczenia w zadaniach funkcjonalnych Żeby poprawić reakcję w sytuacjach, które często prowokują upadki
Lęk przed upadkiem Stopniowana ekspozycja na ruch, edukacja, praca nad pewnością w bezpiecznych warunkach Żeby pacjent nie ograniczał aktywności bardziej niż wymaga tego stan kliniczny

W praktyce często łączę to też z prostymi zmianami otoczenia: usunięciem luźnych dywaników, poprawą oświetlenia, odpowiednim obuwiem, a czasem z doborem lub korektą sprzętu pomocniczego. Jeśli wynik jest niski, a pacjent już używa laski lub balkonika, trzeba sprawdzić, czy sprzęt naprawdę pomaga, czy tylko daje fałszywe poczucie bezpieczeństwa.

Równolegle warto pamiętać o czynnikach, które potrafią zaniżyć wynik mimo dobrze prowadzonej terapii: ból, zawroty głowy, spadki ciśnienia, osłabienie po infekcji, zmęczenie, zaburzenia widzenia albo niekorzystne działanie leków. To dlatego jeden słabszy pomiar nie powinien być od razu traktowany jak trwały regres.

Co jeszcze sprawdzam, zanim uznam wynik za użyteczny

Najlepszy wynik ma sens tylko wtedy, gdy pasuje do obrazu klinicznego. Jeżeli pacjent wypada słabo w jednej próbie, ale w codziennym funkcjonowaniu radzi sobie zaskakująco dobrze, szukam przyczyny rozbieżności. Czasem decyduje pośpiech, czasem lęk, a czasem po prostu zły dzień badania.

  • Historia upadków jest ważniejsza niż sama liczba, bo mówi, czy problem już przełożył się na realne zdarzenia.
  • Chód trzeba ocenić osobno, jeśli pacjent potyka się na skrętach, przy podwójnym zadaniu albo na nierównym podłożu.
  • Siła i zakres ruchu podpowiadają, czy źródłem trudności jest osłabienie mięśni, czy raczej kontrola postawy.
  • Wzrok, przedsionek i leki bywają równie ważne jak sam wynik punktowy.
  • Powtórka testu ma sens po kilku tygodniach sensownej terapii, a nie po każdym pojedynczym treningu.

Jeśli miałbym zostawić jedną praktyczną myśl, powiedziałbym tak: ten test jest najbardziej wartościowy wtedy, gdy nie kończy oceny, tylko ją porządkuje. Dobrze zinterpretowany wynik prowadzi do konkretnego planu rehabilitacji, a nie do ogólnego stwierdzenia, że „równowaga jest słaba”. Właśnie na tym polega dobra diagnostyka w rehabilitacji: na decyzji, co poprawić, w jakiej kolejności i jak bezpiecznie kontrolować postęp.

Artykuł ma charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny. Materiał został opracowany przy wsparciu nowoczesnych narzędzi analitycznych i językowych (AI). Przed podjęciem decyzji skonsultuj się z ekspertem.

FAQ - Najczęstsze pytania

Najlepiej sprawdza się u osób starszych i pacjentów neurologicznych, zwłaszcza po udarze, z chorobą Parkinsona, stwardnieniem rozsianym, zaburzeniami przedsionkowymi, po urazach lub amputacjach. Jest szczególnie użyteczna, gdy problem dotyczy wstawania, siadania, stania, sięgania i obrotów tułowia. Mniej wartościowa bywa u osób bardzo sprawnych albo przeciwnie - zbyt ograniczonych, by wykonać większość zadań.

Test obejmuje 14 zadań ocenianych od 0 do 4 punktów, więc maksymalny wynik to 56. Całość trwa zwykle 15-20 minut. Zadania zaczynają się od prostszych czynności, takich jak wstawanie z krzesła i stanie bez podparcia, a kończą na trudniejszych, na przykład sięganiu, obrocie czy staniu w węższej bazie podporu.

Wynik poniżej 45 punktów najczęściej sugeruje podwyższone ryzyko upadku, ale nie jest to próg uniwersalny dla każdego pacjenta. W niektórych grupach klinicznych znaczenie mogą mieć też progi poniżej 42 lub poniżej 51 punktów. Wynik 56 to bardzo dobry rezultat w obrębie samego testu, ale nie gwarantuje braku upadków.

Skala Berga pokazuje głównie równowagę funkcjonalną, transfery, stanie i sięganie, ale nie wyjaśnia całego problemu. TUG dopowiada, jak pacjent radzi sobie ze wstawaniem, obrotem, chodem i tempem funkcjonalnym, a ocena chodu pokazuje długość kroku, symetrię, tempo i zmienność. To ważne zwłaszcza wtedy, gdy wynik skali nie tłumaczy potknięć albo pojawia się efekt sufitu.

Oceń artykuł

Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Tagi

chód
upadki
skala berga
tug
mini-bestest
Autor Grzegorz Kubiak
Grzegorz Kubiak
Nazywam się Grzegorz Kubiak i od 12 lat zajmuję się tematyką zdrowia. Moja droga do tej dziedziny zaczęła się z osobistym doświadczeniem, które uświadomiło mi, jak ważne jest dbanie o zdrowie i jak wiele można osiągnąć poprzez odpowiednią rehabilitację. Interesuje mnie nie tylko terapia fizyczna, ale także szerokie aspekty zdrowego stylu życia, które pomagają w poprawie samopoczucia i jakości życia. W mojej pracy staram się dostarczać rzetelne i zrozumiałe informacje, które mogą pomóc innym w zrozumieniu skomplikowanych zagadnień zdrowotnych. Regularnie sprawdzam źródła, porównuję dostępne informacje i organizuję wiedzę w sposób przystępny dla każdego. Moim celem jest, aby każdy mógł znaleźć tu użyteczne wskazówki i aktualne informacje, które wspierają ich w dążeniu do lepszego zdrowia.

Udostępnij artykuł

Napisz komentarz